Оформяне на цветовата гама в дневната

Какво да бъде цветовото оформяне на нашата дневна – това е основният въпрос, с който е необходимо да се преборим, преди всички останали.

Защото общият тон е съвкупност от цветовете на пода, таваните, стените, дамаските на столовете и мебелите и вида на дървото.

И тук възможностите и комбинациите са много и може да се създадат неочаквани ефекти в общото пространство. Най-малко се рискува, ако изберем меки пастелни тонове или по-точно един основен, доминиращ тон в различни нюанси.

Това би изключило всякакви зрителни дразнения, без да се стига до крайно опростяване и тонално еднообразие. Акцентът може да се търси с друг цвят, който би могъл да бъде по-динамичен и наситен. Например оцветената в силен, тъмен тон стена в дъното на помещението създава определена илюзия за увеличаване на неговата дълбочина.

Разбира се, не трябва да изпадаме в търсене и стремеж към определена моногамност. Пък и такава задача би ни коствала твърде много време и внимание за откриването на подходящи като цвят и структура материали. Но трябва да изчистим прекаленото многоцветие и пъстрота, които създават усещане на безпокойство и напрежение.

В подбора на колорита на дневната трябва да се заостри нужното внимание на нейното изложение. По-често изложението югоизток изисква цветовете от студената гама, и обратно – северозападното изложение изисква тоновете на топла вълна.

Може да звучи малко консервативно, но при избора на колорита на дневната се препоръчва традиционен, използуван и доказал се през вековете колорит на старата българска къща. Това е незаменимата с нищо топла, опушена фрактура на дървените греди и колони, пресечената мека белота на варосаните стени, червеникавата земна наситеност на подовата керамика и всичко това в добре отмерен съюз с пъстротата на националния текстил.

Разгледайте нашите столове и изберете модела, който най-добре ще стои във вашата дневна. Ако желаете специална дамаска, цвят или материал масив – моля свържете се с нас.

цветова гама в дневната

Автор: mebel.bg / Използвани изображения: pixabay.com